هرپس سیمپلکس (HSV)؛ ویروسی نهفته در بدن | علائم و راه‌های انتقال

85 0

ویروس هرپس سیمپلکس (Herpes simplex virus) به‌اختصار HSV خانواده‌ بزرگ و شایعی از عفونت‌های ویروسی هستند که ضایعات پوستی تکرارشونده ایجاد می‌کنند. این ویروس‌ها اغلب به‌صورت نهفته در بدن باقی می‌مانند، هرگز بدن میزبان را ترک نمی‌کنند و جز در برخی شرایط خاص، مشکل‌ساز نیستند. اما از‌آنجا‌که ویروس مسری است و احتمال انتقال آن وجود دارد، با شناخت عوامل خطر این ویروس‌ می‌توان از مشکلات احتمالی جلوگیری کرد. اگر مشتاقید بدانید ویروس herpes چیست و ابتلا به آن چه عواقبی دارد، در این مقاله از دکترساینا انواع این ویروس را بررسی و علائم آن را مرور می‌کنیم و شما را با راه‌های انتقال این عفونت ویروسی و روش‌های پیشگیری از آن آشنا می‌کنیم.

ویروس هرپس سیمپلکس (HSV) چیست؟

هرپس سیمپلکس ویروسی به‌شدت منتقل‌شونده از‌طریق تماس جنسی آلوده و عامل اصلی بسیاری از عفونت‌ها است. اهمیت خانواده ویروس هرپس بیشتر به‌دلیل این است که پس از تماس اولیه با این خانواده، ویروس در بدن به‌صورت نهفته باقی می‌ماند و تحت‌تأثیر محرک‌های مختلف می‌توانند سبب عود مجدد تظاهرات بالینی شوند. دلیل نام‌گذاری خانواده ویروس هرپس نیز از همین ویژگی آن‌ها گرفته‌ شده است؛ در زبان یونانی herpein به‌معنی خزیدن است و به خزش ویروس به سلول‌ها و ایجاد ضایعات پوستی‌ای اشاره دارد که در انواع هرپس ۱، هرپس ۲ و ویروس واریسلا-زوستر دیده می‌شود.

ویروس‌های خانواده هرپس ازجمله ویروس‌هایی هستند که احتمال ابتلا به آن‌ها از بدو تولد تا سنین پیری و صرف‌نظر از طبقه‌ی اجتماعی فرد وجود دارد. این ویروس‌ها اغلب کم‌خطر به شمار می‌روند؛ اما افرادی که به نقص سیستم ایمنی دچارند آسیب‌پذیرترین قشر در برابر هرپس‌ها هستند.

انواع ویروس هرپس سیمپلکس

خانواده ویروس هرپس سیمپلکس شامل ویروس‌های مختلفی از جمله هرپس سیمپلکس تیپ ۱ و ۲، وایسلا-زوستر، سایتومگالوویروس و اپشتین-بار ویروس است که بیماری‌های بسیار متفاوتی از تبخال گرفته تا آبله‌مرغان ایجاد می‌کنند. به‌گواه علم پزشکی، ریشه ۸۰درصد از ضایعات دستگاه تناسلی خارجی و مهبل ورود نوع دوم ویروس HSV و ۲۰درصد باقی‌مانده حاصل ورود نوع اول این ویروس به بدن بیمار است.

۱.  HSV نوع ۱ یا هرپس دهانی

ویروس هرپس ۱ که عامل هرپس دهانی است و دهان و بافت اطراف آن را آلوده می‌کند. گاهی این نوع از هرپس، ضایعات تناسلی هم ایجاد می‌کند؛ ولی عمده ضایعات تناسلی توسط هرپس نوع ۲ ایجاد می‌شوند.

ویروس هرپس، موجب ایجاد تبخال دهانی می‌شود.

۲. ویروس HSV نوع ۲ یا هرپس تناسلی

ویروس هرپس ۲ که عامل هرپس تناسلی یا همان تبخال تناسلی است و معمولاً از راه جنسی منتقل می‌شود. فرد مبتلا ممکن است در اطراف آلت تناسلی یا مقعد دچار ضایعات شود. هرچند ضایعات ناشی از هرپس نوع ۲ ممکن است در نواحی دیگر نیز به وجود ‌آیند؛ اما چنین ضایعاتی عمدتاً در نیمه پایینی بدن بروز می‌کنند. به همین دلیل است که HSV نوع ۲ با نام هرپس تناسلی شناخته می‌شود.

ویروس هرپس 2 باعث تبخال تناسلی می‌شود.

HSV چه قسمت‌هایی از بدن را تحت‌تأثیر قرار می دهد؟

وقتی ویروس هرپس سیمپلکس وارد بدن فرد می‌شود تا پایان عمر باقی می‌ماند. البته برخی از افراد ممکن است هرگز علامتی بروز ندهند؛ اما وقتی علائم بروز می‌کند می‌توان نوع ویروس را متوجه شد.

این ویروس قدرت لازم برای ایجاد تبخال در تمام نقاط بدن، به‌ویژه نواحی دهان و اندام جنسی زنان و مردان را دارد. در اغلب موارد، نواحی مجرای تناسلی، ران‌ها، گردن رحم و آلت تناسلی اولین علائم را نشان می‌دهند و درگیر می‌شوند. متأسفانه یکی از اثرات ناخوشایند ابتلا به HSV، همراهی این ویروس با سایر بیماری‌های آمیزشی است.

ولی ماجرا به همین جا ختم نمی‌شود. ورود این ویروس به بدن می‌تواند با ایجاد آنسفالیت (التهاب مغزی)، کراتیت (التهاب قرنیه) و بیماری موکوکوتانئوس در افراد با نقص ایمنی بر سیستم مغزی فرد مبتلا نیز تأثیر بگذارد.

راه‌های انتقال ویروس هرپس: چطور مبتلا می‌شویم؟

بر اساس آمارهای سازمان بهداشت جهانی (WHO)، ۶۷ درصد مردم دنیا به ویروس هرپس ۱ و ۱۱ درصد به هرپس ۲ آلوده هستند. می‌پرسید راه انتقال ویروس Herpes چیست؟ چه می‌شود که HSV از بدن فرد آلوده راه خود را به بدن فرد سالم باز می‌کند؟

تماس پوست به پوست، موجب انتقال ویروس HSV می‌شود.

راه انتقال ویروس HSV نوع ۱

هرپس نوع ۱ عمدتا از طریق تماس دهانی با دهانی منتقل شده و ایجاد هرپس دهانی می‌کند. انتقال از طریق تماس با ویروس هرپس موجود در زخم‌ها، بزاق و سطوح داخل یا اطراف دهان رخ می‌دهد؛ اما گاهی، طی رابطه دهانی با ناحیه تناسلی، هرپس نوع ۱ به ناحیه‌ی تناسلی منتقل می‌شود و ایجاد هرپس تناسلی می‌کند.

راه انتقال ویروس HSV نوع ۲

هرپس نوع ۲ بیشتر از‌طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی و تماس پوست‌به‌پوست با فرد آلوده طی فعالیت جنسی منتقل می‌شود. تماس جنسی ناحیه تناسلی با ناحیه تناسلی رایج‌ترین راه انتقال HSV نوع ۲ و تماس پوست با زخم باز روشی کمتر رایج است.

زمانی که هیچ زخم و علائمی وجود ندارد نیز احتمال انتقال ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد، اما احتمال آن کم است و عمده‌ترین راه انتقال در هنگام بروز علائم و از طریق تماس با زخم‌ها و ضایعات پوستی است.

در بخش‌های بعدی با علائم هرپس آشنا می‌شوید تا به‌محض مشاهده اولین علائم، به پزشک مراجعه کرده و تحت‌نظارت مستقیم باشید. پزشک بعد از بررسی علائم و درصورت نیاز شما را به متخصص بیماری‌های عفونی ارجاع خواهد داد.

در جدول زیر روش‌های انتقال ویروس HSV از فرد آلوده به فرد سالم را بخوانید.

نوع تماستوضیح
تماس جنسی ناحیه تناسلی با ناحیه تناسلیانتقال HSV از ناحیه تناسلی فرد آلوده به ناحیه تناسلی فرد سالم
تماس دهانی با دهانیانتقال HSV از دهان فرد آلوده به دهان فرد سالم
تماس دهان با ناحیه تناسلیانتقال HSV از دهان فرد آلوده به ناحیه تناسلی فرد سالم
تماس ناحیه تناسلی با دهانانتقال HSV از ناحیه تناسلی فرد آلوده به دهان فرد سالم
تماس پوست با زخمانتقال HSV از طریق لمس زخم دهانی، تناسلی یا سایر مناطق آلوده

چه مواردی ویروس هرپس را تحریک می‌کند؟

همه افراد، صرف‌نظر از سن امکان دارد به ویروس هرپس آلوده شوند؛ سؤال مهم‌تر این است که هر فرد با توجه به وضعیت سلامت جسمانی و سبک زندگی امن یا پرخطر خود، چقدر در معرض ویروس قرار می‌گیرد. در رابطه با هرپس نوع ۲ احتمال انتقال برای کسانی که رابطه جنسی پرخطر و محافظت‌نشده برقرار می‌کنند بیشتر است. عوامل خطر دیگر در رابطه با هرپس نوع ۲ عبارت‌اند از:

  • برخورد مستقیم اشعه ماوراء بنفش با نواحی آسیب‌دیده پوست حین حمام آفتاب یا در جلسات سولاریوم؛
  • داشتن چندین شریک جنسی؛
  • برقرار کردن رابطه جنسی در سنین پایین؛
  • جنسیت مؤنث (زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به این ویروس قرار دارند)؛
  • ابتلا قبلی به یکی از بیماری‌‌های مقاربتی؛
  • داشتن سیستم ایمنی ضعیف؛
  • مصرف دخانیات مثل سیگار؛
  • نوشیدن مشروبات الکلی؛
  • انواع جراحی زیبایی یا درمانی در ناحیه تناسلی.

زنان باردار مبتلابه هرپس تناسلی (از هریکی از دو نوع ویروس هرپس)، اگر هنگام زایمان دچار عود ویروس هرپس در نواحی تناسلی باشند، می‌توانند ویروس را به نوزاد منتقل کرده و موجب مشکلات جدی در نوزاد شوند. به همین دلیل بسیار مهم است که خانم‌ها به‌ویژه خانم‌های باردار برای اطمینان از سلامت خود به‌طور منظم به دکتر زنان مراجعه کنند تا مورد معاینه تخصصی قرار بگیرند.

علائم ویروس هرپس: چطور بفهمیم؟

ویروس هرپس سیمپلکس همیشه پر سروصدا نیست. این ویروس می‌تواند مدت‌ها بدون بروز هیچ علائمی در بدن زندگی و هرازگاهی عود کند. در این شرایط فرد بی‌آنکه علائم خاصی داشته باشد و حتی از وضعیت خود باخبر باشد، ناقل ویروس است اما در مواقعی که قرار به ظاهرشدن علائم است، اولین نشانه‌ها به‌طور میانگین ظرف مدت ۴ روز بعد از انتقال ویروس به بدن ایجاد می‌شوند. مهم‌ترین این نشانه‌ها عبارت‌اند از:

  • مشاهده تبخال در ناحیه لب و دهان؛
  • مشاهده تبخال در نواحی تناسلی (مردان در نواحی آلت، مقعد و کیسه‌های بیضه، زنان در نواحی واژن، فرج، رحم، مجرای ادرار، مقعد، کشاله ران)؛
  • ادرار دردناک (در صورت ابتلا به هرپس تناسلی)؛
  • خارش.

اگر ورود نوع خاصی از ویروس HSV به بدن موجب ابتلای بیمار به تبخال تناسلی شود، قبل از ظهور تاول‌ و تبخال، فرد با علائمی همچون درد ناحیه تناسلی و درد سوزن‌سوزن شدن یا تیرکشیدن پاها و باسن مواجه خواهد شد.

از‌آنجا‌که هرپس سیمپلکس یک نوع ویروس است، علائم آن می‌تواند مشابه عفونت‌های ویروسی مثل آنفولانزا باشد که شامل موارد زیر هستند:

  • تب؛
  • تورم غده‌های لنفاوی؛
  • سردرد؛
  • بدن‌درد؛
  • خستگی؛
  • بی‌اشتهایی.

ویروس هرپس سیمپلکس ممکن است چشم‌ها را هم آلوده کند و موجب بروز کراتیت هرپسی (herpes keratitis) شود. کراتیت هرپسی با علائمی نظیر درد چشم، ترشحات چشمی و احساس وجود جسم خارجی در چشم همراه است.

تبخال دهانی ایجاد شده توسط ویروس هرپس سیمپلکس.

تشخیص هرپس سیمپلکس: از چه پزشکی کمک بگیریم؟

چهار آزمایش اصلی برای تشخیص HSV وجود دارند. پزشک متخصص بسته به اینکه بیمار هنگام مراجعه در مرحلهٔ عود بیماری باشد یا نه، تعیین می‌کند که مناسب‌ترین روش تشخیص Herpes چیست. البته اگر ورود ویروس به بدن موجب ابتلا به تبخال تناسلی با علائم آشکار شود، یک معاینه چشمی ساده برای تشخیص کافی است. اگر با وجود ضایعات مشابه عود ویروس هرپس، پزشک موفق به تشخیص قطعی نشود، نتایج تست کشت ویروس یا تست تشخیص آنتی‌ژن ویروس کاملا تعیین‌کننده است. اگر هم علائم بالینی نداشته باشید، می‌توانید از تست‌های آنتی‌‌بادی استفاده کنید.

آزمایش کشت هرپس ویروس

هدف این تست این است که مشخص کند آیا ضایعات پوستی یا تاول شما حاوی هرپس ویروس است یا خیر. البته این تست درصد خطای منفی کاذب دارد و ممکن است باوجود ابتلا به HSV نتیجه منفی گزارش شود. خطا به این دلیل که آزمایش کشت می‌بایست بلافاصله بعد از بازشدن تاول انجام شود؛ بنابراین برای تشخیص ویروس‌های قدیمی که مدت‌هاست در بدن مانده‌اند و بهبود یافته‌اند، نسبت به ویروس تازه‌وارد، عملکرد چندان دقیقی ندارند.

تست تشخیص آنتی‌ژن ویروس

این آزمایش خون، آنتی‌ژن‌ها یا پروتئین‌های اختصاصی ویروس در داخل ضایعات پوستی یا تاول‌های آبکی را شناسایی می‌کند: همان ترکیباتی که بدن به‌عنوان عوامل خارجی شناسایی می‌کند و با تولید پادتن به آنها پاسخ ایمنی می‌دهد. تست تشخیص آنتی‌ژن کم‌هزینه، سریع و بسیار راحت است.

تست آنتی‌بادی

 آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که سیستم ایمنی بدن هنگام وارد شدن ارگانیسمی غیرطبیعی (یک آنتی‌ژن ناشناخته) تولید می‌کند. در تست آنتی‌بادی نیازی نیست که ضایعات یا علائم بیماری وجود داشته باشد؛ این آزمایش نشان می‌دهد که آیا در گذشته در بدن شما آنتی‌بادی علیه ویروس هرپس ساخته شده یا خیر. البته اگر به‌تازگی با ویروس هرپس سیمپلکس تماس داشته‌اید ممکن است نتیجه تست منفی شود، زیرا بدن هنوز آنتی‌بادی تولید نکرده است. پس این آزمایش در زمان مواجههٔ تازه با هرپس ویروس توصیه نمی‌شود.

تست آنتی بادی برای تشخیص ویروس هرپس سیمپلکس.

تست PCR

حتماً نام تست پی‌سی‌آر را زیاد شنیده‌اید، ولی این تست چگونه عمل می‌کند؟ تمام موجودات زنده در سلول‌های خود ماده ژنتیکی دارند و در آزمایش PCR، وجود یا عدم وجود ژنوم ویروس موردنظر بررسی می‌شود. برای آزمایش PCR از خون یا ضایعات پوستی نمونه‌برداری می‌شود و بعد از انجام فرایندهای مربوطه، با دقت و حساسیت بسیار بالا می‌توان مشخص کرد که آیا ویروس در بدنتان وجود دارد یا خیر. از طریق این تست نوع ویروس نیز قابل‌تشخیص است. اما هزینه این آزمایش کمی بالاست و به همین خاطر کمتر از دیگر روش‌ها کاربرد دارد.

چه مدت طول می‌کشد تا ویروس هرپس تشخیص داده شود؟

براساس گفته‌های مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌، نوع ۱ و ۲ ویروس هرپس دوره کمون ۲ تا ۱۲روزه دارند. این یعنی علائم بالینی و دریافت نتیجه مثبت در تست‌های تشخیصی می‌تواند حداقل ۲ و حداکثر ۱۲ روز به طول بینجامد چراکه بین ۲ تا ۱۲ روز طول می‌کشد تا سیستم ایمنی نسبت به ویروس HSV و سلول‌های آلوده به ویروس واکنش نشان دهد و براثر این واکنش، ضایعات پوستی یا تبخال ایجاد شود.

به‌طور میانگین اولین علائم ابتلا به‌طور میانگین ظرف ۴ روز بعد از ورود ویروس به بدن ظاهر می‌شوند. البته احتمال آنکه دوره نهفتگی ویروس بیشتر باشد نیز وجود دارد.

درست است که انجام آزمایش‌های تشخیصی در اسرع وقت و شروع بی‌درنگ درمان در بیماری‌های مقاربتی اهمیتی ویژه دارند؛ اما نباید خیلی زود برای انجام آزمایش اقدام کرد. اگر در دوره کمون بیماری باشید، شما آلوده شده‌اید ولی نتایج آزمایش‌های شما منفی خواهند بود. به‌عبارت‌دیگر اگر بدن شما هنوز آنتی‌بادی علیه ویروس هرپس سیمپلکس تولید نکرده باشد، تست آنتی‌بادی شما منفی خواهد شد. این نتیجه به شما این باور غلط را می‌دهد که به ویروس مبتلا نیستید.

کیت تشخیص ویروس هرپس سیمپلکس.

از چه پزشکی کمک بگیریم؟

درصورت مشاهده علائم مشکوک تبخال تناسلی، برای اطمینان از اینکه ویروس HSV وارد بدن شده یا خیر، باید هرچه سریع‌تر به پزشک مراجعه کنید. اگر خانم هستید، برای انجام تست‌های تشخیصی به پزشک زنان یا ماما و اگر آقا هستید، برای اطمینان از وضعیت سلامت خود به پزشک اورولوژیست مراجعه کنید.

بیماری‌های مقاربتی

ویزیت آنلاین

از متخصصان این حوزه بپرسید

مشاوره آنلاین

مراحل عفونت هرپس سیمپلکس چیست؟

بگذارید قبل از مرور مراحل عفونت ویروس، کمی درباره چرخه حیات آن در بدن حرف بزنیم!

  • ویروس هرپس سیمپلکس به‌محض ورود به بدن به گیرنده‌های سطح سلول متصل می‌شود.
  • در قدم بعدی، غشای سلول با غشای لیپیدی ویروس ادغام می‌شود تا ژنوم ویروس وارد سیتوپلاسم سلول شود.
  • ژنوم ویروس در هسته سلول آلوده شروع به همانندسازی می‌کند و تولید پروتئین‌های لازم می‌کند.
  • سپس از هسته سلول خارج می‌شود، پوشش لیپیدی ایجاد می‌کند، جوانه می‌زند و به‌عنوان یک سلول کاملا آلوده، سلول‌های سالم را آلوده می‌کند.
  • این ویروس می‌تواند در سلول‌های عصبی بدن مخفی بافی بماند؛ اما به‌محض ورود فشار عصبی بیدار و فعال می‌شود.
  • سپس ازطریق شاخه‌های عصبی راه خود را به سطح پوست پیدا می‌کند و با تکثیر روی پوست عود می‌کند و باعث ایجاد تبخال دهان و اندام تناسلی، التهاب قرنیه، انسفالیت و غیره می‌شود.

علم پزشکی در سال‌های اخیر ویروس HSV را عامل تشدیدکننده آلزایمر معرفی کرده است، تاجایی‌که با مصرف داروهای ضدویروس هرپس در مراحل اولیه اولیه ابتلا به آلزایمر، احتمال ابتلا به این بیماری ۱۰ برابر کاهش می‌یابد.

آیا درمانی برای ویروس هرپس سیمپلکس وجود دارد؟

محققان علم پزشکی تاکنون نتوانسته‌اند درمان hsv را به‌طور قطعی پیدا کنند اما معتقدند با مصرف داروهای ضد ویروسی خوراکی مثل آسیکلوویر، والاسیکلوویر و فامسیکلوویر، می‌توان جلوی تکثیر ویروس را گرفت، شدت علائم را کنترل کرد یا عوارض را به تأخیر انداخت.

انواع روش‌های کنترل این ویروس عبارت‌اند از:

  • مسکن التهابی غیراستروئیدی: پزشک برای تسریع بهبود زخم‌ها و کاهش درد، خارش و گزگز در گام اول سراغ داروهای ضد درد مانند استامینوفن یا ایبوپروفن می‌رود.
  • دارودرمانی درمان متناوب: اگر فردی در هر سال کمتر از ۶ عود هرپس تناسلی داشته باشد، احتمالاً پزشک مصرف داروهای ضدویروس را فقط در طی دوره‌های عود توصیه می‌کند. در این حالت، برای کاهش دورهٔ عود بیماری، مصرف دارو را در ۲۴ ساعت اولیه بروز علائم هرپس به‌مدت ۲ تا ۵ روز آغاز کنید. مصرف داروهای ضدویروس می‌تواند زمان اتمام عود را ۱ تا ۲ روز کاهش دهد و شدت علائم را نیز بهبود می‌بخشد.
  • دارودرمانی سرکوبگرانه: اما اگر دفعات عود ویروس در بدن بیشتر از ۶ مرتبه در سال باشد، احتمالا نیاز باشد داروهای ضد ویروسی را برای ۶ ماه تا ۱ سال به‌طور مداوم مصرف کنید. این روش درمان hsv بین ۷۰ تا ۸۰ درصد دفعات عود را کاهش می‌دهد.

حتی ممکن است پزشک برای جلوگیری از خارش، سوزش، درد و مدیریت راحت‌تر این ویروس مصرف پمادهای موضعی بدون نسخه مثل زینوتکس را نیز به بیمار توصیه کند.

برخلاف باور خیلی‌ها، درمان خانگی روش مطمئنی برای درمان هرپس تناسلی و علائم آزاردهنده آن نیست. مراقبت در خانه با اقدامات احتیاطی مثل شست‌وشوی نواحی آسیب‌، رعایت بهداشت، پوشیدن لباس‌های گشاد فقط سرعت پیشرفت تاول‌ها را کم می‌کند و علائم را تسکین می‌دهد.

نکته: برای درمان هرپس و مصرف دارو حتماً از پزشک راهنمایی بخواهید و از مصرف خودسرانه دارو اجتناب کنید.

دارو و قرص برای درمان هرپس سیمپلکس استفاده می‌شود.

جلوگیری از انتشار ویروس هرپس چگونه است؟

همان‌طور که گفتیم هیچ درمان قطعی برای ویروس هرپس سیمپلکس وجود ندارد ولی روش‌هایی هستند که از طریق آن‌ها بتوانید از ابتلا به ویروس هرپس یا انتقال آن به دیگران جلوگیری کنید. انتقال هرپس عمدتا از طریق برخورد مستقیم یا غیرمستقیم با ضایعات پوستی ناشی از ویروس و مایع درون آن‌ که محتوی ویروس است انجام می‌گیرد.

وقتی عفونت هرپس فعال است، یعنی ضایعات پوستی دارید، لازم است موارد زیر را رعایت کنید:

  • از تماس فیزیکی مستقیم با دیگران پرهیز کنید.
  • ازمصرف اشتراکی لوازمی نظیر لیوان، حوله، قاشق و چنگال، البسه، لوازم‌آرایشی و مرطوب‌کننده لب خودداری کنید.
  • ازداشتن رابطه دهانی، بوسیدن و  دیگر فعالیت‌های جنسی بپرهیزید.
  • دستان خود را مرتب بشورید و برای استفاده از پماد درمان hsv از گوش‌پاک‌کن استفاده کنید تا تماس با ضایعه پوستی و ویروس را به حداقل برسانید.

افرادی که مبتلا به هرپس نوع دو هستند باید از برقرار کردن هرگونه رابطه جنسی پرهیز کنند. اگر فردی آلوده به هرپس نوع ۲ تشخیص داده شده اما علائم ندارد هنگام برقراری رابطه جنسی باید حتما از کاندوم و دنتال دم استفاده کند؛ البته حتی در صورت استفاده از کاندوم هم ممکن است ویروس از طریق بخش‌هایی از پوست ناحیه‌ تناسلی که در معرض تماس هستند انتقال یابد.

گاهی لازم است زنان باردار در صورت ابتلا به ویروس HSV دارو مصرف کنند تا ویروس به جنین انتقال پیدا نکند.

نکته: این ویروس به‌ندرت در دمای اتاق زنده می‌ماند. این یعنی احتمال انتشار آن از‌طریق سطوح آلوده در سرویس بهداشتی یا استفاده از حوله، تماس با شیر آب یا شنا در استخر بسیار کم است.

برای جلوگیری از ویروس هرپس سیمپلکس از کاندوم استفاده کنید.

رابطه هرپس ویروس و سرطان گردن رحم

ویروس HSV یک عفونت ویروسی کشنده نیست اما می‌تواند زمینه ابتلا به سرطان را فراهم کند! این‌طور که از نتایج تحقیقات انجام‌شده پیداست، رابطه‌ای میان ویروس هرپس در بدن و افزایش رشد توده‌های سرطانی وجود دارد. متأسفانه بیشترین نقطه آسیب، رحم زنان است. HSV هر روزی که در بدن می‌گذراند به رحم آسیب می‌زند و احتمال ابتلا به سرطان دهانه رحم را بالا می‌برد. هرچند این احتمال کاملاً ثابت شده نیست، اما ازآنجایی‌که بیماری‌های متعدد دیگری نیز می‌توانند از طریق رابطه‌ جنسی منتقل شده و سلامت فرد را تهدید کنند، توصیه می‌شود موارد بهداشتی و ایمنی در رابطه‌ی جنسی رعایت شود.

کلام آخر دکترساینا

ویروس‌های هرپس به‌خصوص ویروس هرپس ۱ بسیار شایع است و خیلی از افراد در کودکی به این ویروس مبتلا می‌شوند. علی‌رغم اینکه این ویروس هرگز بدن میزبان خود را ترک نمی‌کند اما معمولاً مشکل حادی ایجاد نمی‌کند. شاید مهم‌ترین نکته در پیشگیری از ابتلا به ویروس HSV تلاش برای قطع زنجیره و عدم انتقال آن به دیگران باشد. ازهمین‌رو، رعایت موارد بهداشتی و ایمنی و در صورت نیاز شروع درمان (در زمان عود این ویروس) از اهمیت بسیاری برخوردار است. همچنین یادتان باشد که ویروس هرپس در موارد خاصی همچون بارداری یا نقص ایمنی می‌تواند مشکلات بیشتری ایجاد کند. پس بهتر است در چنین شرایطی حتما با پزشک مشورت کنید.
پزشکان و متخصصان دکترساینا در هر مرحله از ابتلا به ویروس هرپس در کنار شما هستند تا اطلاعات لازم برای شروع مراحل درمان را در اختیارتان بگذارند. حتی اگر مبتلا نیستید و صرفا می‌خواهید بدانید hsv چیست و چطور می‌توان از آن اجتناب کرد، در جلسات آنلاین با پزشکان دکترساینا جواب تمام سؤالات‌تان را پیدا می‌کنید.

سؤالات متداول

hsv مخفف چیست؟

HSV مخفف «Herpes simplex virus» به‌معنای «ویروس هرپس سیمپلکس» است.

طول عمر ویروس هرپس چقدر است؟

ویروس هرپس سیمپلکس یک ویروس مادام‌العمر است که می‌تواند تا پایان عمر بیمار در بدن او زندگی کند و تکثیر شود.

اطلاعات این مقاله صرفاً برای افزایش آگاهی شماست. به‌هیچ‌عنوان بدون مشورت با پزشک اقدام به خوددرمانی نکنید.